KUD MIČEVEC

 
Osnivanje društva 1995. godine      
 
 
  
 
                                                        
 
 
 
1995. godine na incijativu predsjednika Mjesnog odbora Vladimira Štarkelj osniva se Kulturno umjetničko društvo «Mičevec» koji djeluje sedam sekcija (tri sekcije plesnog folklora, ženskoj pjevačkoj sekciji, dvije tamburaške sekcije i Dječjeg pjevačkog zbora Zvončići»). Zajedno društvo okuplja oko 120 aktivnih članova svih generacija.  
Za predsjednika društva izabran je Caganić Zdravko, za dopredsjednicu Renata Haluga i za tajnika Vladimir Štarkelj. Među prvim voditeljima starije grupe folklora bila je Jasna Halić i  Renata Haluga. Jasna Kirin od početka vodi dječju grupu folklora.  Tamburašku grupu u početku vodi Ladislav Jurković i Mladen Brdek, a kasnije Andrej Hanžek i Vladimir Štarkelj. Pjevački zbor žena na početku uvježbavao je Zdravko Caganić i Marica Tubić, a danas Irena Markulin. Imperativ zbora je očuvanje narodnih napjeva.
1996. godine osniva se Dječji zbor «Zvončići» na incijativu Vladimira Štarkelj i Mirjane Marinčević. Mirjana Mirinčević postaje umjetnički voditelj zbora i autor mnogih pjesama koje se nalaze na dva nosaća zvuka. («A zašto baš ja»-1999. i «Osmijeh na dar»-2001.). Zbor postiže najveće uspjehe na Hrvatskom dječjem festivalu 1999. godine u Zagrebu u Koncertnoj dvorani «Vatroslav Lisinski». Značajni nastupi su ostvareni i na HRT u dječjim emisijama (HRTIĆ HITIĆ), na OTV-u emisiji «Dorica». Za svoja dostignuća dobili su i priznaje Zagrebačke županije u 2000. godini.
Folklorne grupe kontinuirano nastupaju na smotrama folklora u  Zagrebu, Velikoj Gorici, Karlovcu, Zelini i Križu. 2001. godine. Iste godine  društvo nastupa u Italiji u Rimu na trgu Piazza Navona. 
Povodom međunarodne godine volontera društvo je organiziralo koncert u Mičevcu u Hrvatskom domu na kojem nastupa nekoliko društava sa područja grada Velika Gorice.
Također, društvo je pokretač mnogih drugih aktivnosti među ostlima i  izložbu «Mičevec u 20 stoljeću» na kojem su bile prikazane fotografije raznih udruga i pojedinih istaknutih mještana. Izložba je imala za cilj sačuvati od zaborava najznačajnija događanja u Mičevcu u 20 stoljeću.