FOLKLOR

Kultura predstavlja društveno dobro i od posebne je važnosti i značenja za  život pojedinca, obitelji i šire zajednice. Kultura je; plemenitost, solidarnost, zajedništvo i ljepota te predstavlja jedinstven sadržaj za djecu, mlade i starije. Tradicijska kultura posebno oduševljava zato što se pleše, svira, pjeva, nosi narodno ruho, nastupa, putuje te čuva i promiče tradicijska baština zavičaja u kojem smo rođeni i u kojem živimo. Ima li što ljepše i korisnije od toga? Radujem se trenutku kada će se naš folklor prikazati na razini svijesti o kulturnom identitetu, a ne na tragu šablone o seljacima koji plešu.

Narodnu umjetnost odlikuje mirnoća i dostojanstvo, promišljenost i upornost, duboka osjećajnost, ponos doživljenog iskustva. Ponesen ljepotom i snagom narodne umjetnosti mnogi puni duhovne energije su  aktivno uključujeni u rad društva na očuvanju kulturne baštine te glazbeno obrazovanje.
 
RAZGOVOR: DR. ZORICA VITEZ, ZNANSTVENA SAVJETNICA NA INSTITUTU ZA ETNOLOGIJU I FOLKLORISTIKU U ZAGREBU
Kad nam je tradicija preblizu, onda bježimo od nje...

Iako su prepoznatljivi po glasu i stasu - premalo ih se čuje i vidi. Iako čine »debeli« dio kulture, rijetko kad ispunjaju kulturne stranice. Iako njeguju ono čega smo svi dio, premalo smo im zahvalni. Ako je istina da posjetitelja koncerata Zagrebačke filharmonije ima više nego gledatelja na utakmicama »Dinama«, onda je sudionika i publike koji se bave tradicijskom kulturom, odnosno folklorom mnogo, mnogo više. Hrvatska tradicijska kultura definitivno postoji i živi, a promoviraju je i štite brojni članovi folklornih društava, što se dalo vidjeti na nedavno održanoj Međunarodnoj zagrebačkoj smotri folklora, Đakovačkim vezovima, Brodskom kolu... 

Folklorne tradicije
Čega se prvo sjetite kad čujete riječ „folklor"? Vjerojatno nešto vezano uz narod i narodnu tradiciju. Jeste li možda pomislili na specifičnu glazbu i narodne napjeve? Ili možda na bogate narodne nošnje? A da li se negdje u vašim mislima rodila slika i o plesu? Da, da narodnom plesu ili kako ga češće nazivamo - FOLKLORU. Ne brinite, sva tri odgovora su točna i misleći na samo jedno nikako niste pogriješili! Ali možda je vrijeme da malčice proširite svoje znanje...

Ako želimo biti potpuno precizni, folklor dolazi od engleske riječi folk što znači narod (puk) i lore što znači znanje ili nauk. Svaka zemlja na svijetu ima svoj folklorni izričaj bilo kroz ples, glazbu, književnost, ritmove ili likovnu umjetnost. Kroz folkor se vidi povijest i tradicija te zemlje pa se umjetnost bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez elemenata folklora. Na primjer, kaže se: tko je bio u Španjolskoj, a nije gledao flamenco (njihov tradicionalni ples), taj nije vidio ništa!
Folklorni ples je u Hrvatskoj jako sačuvan i njegovan i zahvaljujući tome imamo ga priliku često vidjeti povodom različitih događaja. Folklor ima svoje specifične kostime ili bolje rečeno narodne nošnje. Ali nikako nije sve jedno koja se narodna nošnja nosi za vrijeme kojeg plesa. Svaki dio Hrvatske ima svoju karakterističnu narodnu nošnju po čemu se i može prepoznati odakle ples potječe i gdje se nekada plesao. Na primjer, plesovi iz Istre, Baranje, Podravine, Posavine, Slavonije, Dalmacije ne razlikuju se samo po plesnim elementima nego i po kostimima!